В ерата на технологиите, охранителните фирми и видеонаблюдението сякаш оставяме на заден план първото изобретение, което човечеството е измислило, за да пази домовете си – входната врата и ключалката. Всъщност, в днешно време тези два фрагмента също са претърпели голямо технологично развитие и една сигурна врата и брава към нея биха допълнили перфектно, и дори поставили основа, на вашата цялостна система за сигурност. След като в първата част разгледахме най-надеждните врати, идва ред на не по-малко важната част – ключалките.

Най-ранната ключалка е открита още по времето на древна Асирия. Тогава тя се е състояла от обикновен болт, врата и ключ.  Единствено когато ключът е поставен, болтът е можело да се движи и вратата да се отвори. Масовата съвременна ключалка с въртящ се ключ и барабан е изобретен още през 17-ти век и подобрен през 1778 г. от Робърт Барън.

Днес има много видове ключалки и брави за врати. От най-простите, до почти непробиваеми такива. Най-сигурните са тези, които нямат ключ, а биометрична система за идентификация, електронно заключване, парола или специална карта за отключване. Това са ключалки, които се използват в по-силно охранявани и сигурни сгради като банки, бази, трезори, офиси и т.н. Най-добрите „ключалки” са комбинациите от няколко метода. Например, една врата може да има заключване с обикновен ключ, с пръстов отпечатък и карта. Така дори да е възможно да се проникне в нея, то ще бъде дълъг и сложен процес.

Locks15Разбира се, ако говорим за масова употреба за дома, обикновено не се използват такива сложни ключалки. Но дори ако става въпрос за „обикновените” ключалки, които всеки от нас използва, има толкова много видове, механизми и схеми, че изброяването им би било невъзможно. Има ключалки, които са така измислени, че да объркват крадеца и са с обратно заключване, има такива, които при опит за пробиване с нещо друго, освен оригиналния ключ, моментално блокират цялата врата и тя става невъзможна за пробиване и много, много други.

Най-масовите ключалки за домовете, разбира се, са патроните. Те отново биват много видове и колкото по-скъпи са, толкова по-трудни са за пробиване. Нещо, което може да се направи, за да се затрудни пробиването на патронната ключалка е слагането на бронировка. Патронът е между 100-200 грама и колкото и да е добър, може да се пробие по не един или два начина. Бронировката буквално „обвива” патрона със здрава, закалена стомана. Поставя се в нарочно оформен отвор на вратата, за да скрие патрона във вътрешността му. Това значително затруднява крадците. Качествените патрони имат няколко важни характеристики – издръжливост при екстремни атмосферни условия, висок брой работни цикли, устойчивост на усукване и на силова атака, секретност на ключа и много други.

И най-здравият патрон,обаче, не може да попречи на крадци, които имат дупликат от вашия ключ. А това се изготвя изключително лесно ако крадците имат достъп до него. Затова ако ключовете ви изчезнат за известно време и после ги намерите „случайно” или пък въобще не ги намерите – не се двоумете и сменете вашата ключалка. Винаги дръжте ключовете си във вас и не ги оставяйте, както е честа практика, на масата на заведения. Така те могат да бъдат копирани дори без да разберете. Има и специални секретни ключалки, чиито ключове използват специална карта с код за сигурност, която не може да бъде дупликирана по никакъв начин. Друг вид много трудни за проникване патрони са тези с огромното количество, буквално милиони, видове комбинации, което прави отключването на вратата без ключ невъзможно. Но за сметка на това не я опазва от разбиване. Хитрина използвана от някои видове ключалки е ако е разбита отвън, при затваряне на врата, ключалката да блокира вратата отвътре и така крадците буквално да останат в капан в дома ви.
chain-lock-01

Много сигурни са и бравите без ключалка. За масова употреба има такива, които се отварят с електромагнитна чип-карта и ПИН код. А резето е цилиндрично и устоява на усилие за срязване до стотици килограми. Освен това този тип брави се монтират на касата, а не на самата врата. Най-добрата комбинация пък е с поне два вида заключване – едно с „брониран” секретен патрон и друга още по-сигурно с карта, ПИН код, магнит и т.н.

Според някои пък касовите брави са най-сигурни. При тях секретът е скрит от погледа на крадеца и освен това не могат да се скрият, защото от тях нищо не стърчи. Уловката в случая обаче е, че никога, наистина никога, не бива когато сте заключили от вътре да оставяте ключа в бравата. Много хора си мислят, че така затрудняват крадците, но това е точно обратното. По този начин ключа изключително улеснява крадците и те за секунди могат да влязат. Утройството за отваряне е изпилена и леко изкривена антена за радио. Инструментът може да се скрие навсякъде и е много лесно да бъде направен. С него ключът се захваща и се превърта за няколко секунди. Така крадците обират жилището ви със собствения ви ключ.При касовите брави също има много начини на отключване, които обаче често са по-бавни от обикновения патрон. Със сигурност спират аматьорите, но не и професионалистите. Просто ви дават повече време. Най-добре е бравите да бъдат с повече от един „език” за заключване и така да са по-трудни за отключване и да правят вратата по-стабилна за удари.
Lock comparison v5 large type 540w 28k

Въобще възможностите за ключалки и брави са безбройни, но никога не забравяйте едно – няма непробиваема ключалка или врата. Целта на сигурните врати и ключалки е превантивната мярка като всяка друга система за сигурност. Защото повече крадци са аматьори и биха се отказали при вида на по-сложни механизми. Освен превантивната мярка едни качествени и масивни ключалка и врата биха осигурили повече време преди  да бъде проникнато в дома ви, по-голяма трудност на крадците, използването на по-сложни инструменти и вдигането на повече шум. Следователно и по-голям шанс крадците да се откажат или да има достатъчно време да пристигнат охранителите от СОД-а.

 

Print Friendly, PDF & Email