KD_3В най-простата си форма, системата за контрол на достъпа се състои от механизъм за електронно заключване, четец (като четец на карти), и някаква форма на електронно управление. Почти всеки е имал опит с отключване на вратата от домофона в контролирана среда. Процесът е нещо подобно: след разпознаване на лицето, рецепционист натиска бутон и чувате бръмчене, което ви подсказва, че вратата е отворена. („бръмченето“ е звук, който чуваме, в резултат от подадения променливият ток от източника на захранване.)

Имайки този опит можете да получите представа за вътрешното функциониране на една система за електронен контрол на достъпа. Основен заключващият механизъм системата се състои от четец, контролер, и захранващ блок. В горният пример, очите на рецепциониста играят ролята на електронният четец, който позволява да бъдете разпознат. Неговият мозък е контролера. Ако мозъка е убеден, че мястото Ви е вътре, той ще изпрати сигнал към пръста си, да натиснете бутона и освободите ключалката.

Още за четците – Електронните четци се монтират от външната страна на вратите, и са единствената част от електронната система за контрол на достъпа която повечето хора виждат. В модерните системи за контрол на достъпа, четците са предназначени да разчита и валидира кодове (нещо, което знам), карти (като нещо, което Ви представя), или биометричните данни (нещо, което сте). Ако системата използва кодов четец, можете да въведете персоналния идентификационен номер (PIN) в клавиатурата, за да се идентифицирате в системата. С четците за карти, бихте представи карта или ключодържател. A биометричен четец трябва да прочетете част от вас.

Популярни биометрични данни включват пръстови отпечатъци и формата на ръцете. Четците за вени от пръста също набират популярност за събиране на биометрични данни. Сканирането на ретината също се използва от доста време. Те не са много популярни в бизнес среда, и обикновено са запазени за системи от висок клас. И накрая, за разпознаване на лица е развиваща се технология. Въпреки че тази технология е много полезна за разследвания, това все още не е широко приет метод за контрол на достъпа.

Клавиатури – Клавиатурите са най-простите и най-евтината форма на четци за контрол на достъпа. Клавиатурите осигуряват прост метод за въвеждане на кода.

Въпреки това, клавиатурите имат два недостатъка: кодове могат лесно да бъдат споделяни и лесно да бъдат откраднати. Поради тези два недостатъка, клавиатури, не трябва да се използва при нужда от по-висока сигурност, освен ако те са комбинирани с данни от карта или биометрични данни. Тази „двуфакторна идентификация“ е много сигурен подход към контрола на достъпа.

Достъп с карти – Картите за контрол за достъп могат да бъдат и под формата на чипове, които могат да висят на вашия ключодържател. Най-честите препоръки са за радио-честотна идентификация (RFID). RFID картите може да се чете от разстояние. В някои случаи те не трябва да бъдат извадени от джоба си, за да бъдат използвани.

Биометрични четци – Всички биометрични четци са предназначени за сканиране на уникална част от тялото Ви и да се създаде цифров шаблон. Шаблонът се създава, когато „записвате“ данните в системата за контрол на достъпа. Когато се стигне до вратата и има искане за допускане, системата за контрол на достъпа сканира пръстови отпечатъци и т.н., и сравнява ново сканираният до съхраняваният шаблон. Ако двата съвпаднат, вие сте допуснат.

Четците за формата на ръката създават шаблон от размера и формата на ръката, те са широко използвани в банковият и други сектори с високо ниво на сигурност. Четците на вени от пръста са подобни на четците за пръстови отпечатъци, като разликата е че четат под повърхността на пръста за да сканират вашите вени.

ПРЕДИМСТВА НА ЕЛЕКТРОННАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ НА ДОСТЪПА:

KD_2

Електронна система за контрол на достъпа предлага няколко предимства пред традиционните брави и ключове. Това са 8 от най-важните предимства, които трябва да се имат впредвид, когато се обмислят опциите за монтиране на система за контрол на достъпа:

1. Електронните ключове са трудни за копиране, ако не и невъзможни

Докато физически ключове могат да бъдат копирани много лесно, размножаването на електронни ключове е много по сложно, ако не и невъзможно. Това прави вашата система за достъп много по-сигурна, отколкото може да бъде с метални ключове.

2. Никога няма да Ви се наложи да смените ключалките

Електронната база данни от потребител означава, че никога няма да Ви се наложи да промени теключалките на вашите врати. Ако се загубви, карта за достъп, тя може веднага да се изтрие от базата данни и нова може да бъде издадена. Ако служителят напусне компанията, неговите права на достъп може да бъде изтрити в рамките на секунди. Това значително намалява цялостното Ви излагане на риск.

3. Трябва Ви само един ключ

С електронен достъп, вашият единствен ключ или код за достъп Ви дава достъп до всяка врата, до която трябва да имате достъп, така че няма шанс да забравите ключа за определена врата. Ако има място, където трябва да имате достъп, а не се разпознава от системата, оператора на мрежата може да добавят вас или вашия пряк ръководител към списъка незабавно.

4. Електронните RFID ключове улесняват и пестят време

Ако някой техник се нуждае от допълнителен достъп за да се справи с извънредни ситуации в зона, в която няма достъп, правата му могат да бъдат актуализирани веднага. По този начин, технологиите могат да спестят време и да ускорят ремонта.

5. Пълна хронология на събитията

Със система за електронен достъп, всяко влизане във Вашите обекти се регистрира за последващ преглед. Това може да бъде безценен инструмент, когато се изследва вандализъм или кражба, или за следене на времето за реагиране или работното време на персонала.

6. Електронният контрол на достъпа е напълно адаптивен за всеки потребител

Електронен контрол на достъпа Ви дава възможност да определяте различни нива потребители с права на достъп по целия път към отделни врати и часове. Това свежда до минимум излагането на риск, като намалява достъпа до зони, в които присъствието на потребителя не е нужно.

7. Електронните брави могът да се контролират дистанционно

Ако техник или човек, който не работи в обекта се нуждае от достъп до заключена зона, можете да отворите вратата дистанционно от софтуера на системата. Това ви дава допълнителна степен на гъвкавост, като същевременно се гарантира, че знаете за достъпа в зоните си.

8. Вие няма да губите време и пространство в джоба си с електрония достъп

Електрония контрол на достъп е по-бърз и по-добър от използването на ключалки и ключове. Вие никога няма да търсите ключодържател с много ключове, за да намерите кой ключ е от тази врата, и няма да губите място в джоба или чантата пренасящи обемните ключодържатели с различните ключове.

 

 

Print Friendly, PDF & Email