USA

Мини-автомобил, който позволява бързо придвижване на патрулите от частната охрана

Изследвания на противодействието на престъпността в САЩ показват, че там където има ангажирани частни охранители, нивото на престъпността е много по-ниска. Например в районите на Лос Анжелис разликата в показателите е около 11-15%, според изследване на университети от Калифорния и Пенсилвания.

Откакто по улиците на Оукланд (Калифорния) патрулират мини-автомобили на частна охранителна компания, потенциалните грабители вече имат срещу себе си едно много сериозно препятствие и средство за въздействие. „Жителите на тези градове и квартали вече са твърдо убедени, че точно наличието на частни охранители им дава спокойствие, когато напускат жилищата си да чувстват сигурност и защитеност на имуществото си“, споделя Крис Гузман, оперативен директор на частната компания „First Alarm“, която осигурява охрана на стотици домове в Оукланд. Докато преди време интерес към комплексна охрана са проявявали предимно търговски центрове, то сега различни сдружения на собственици на жилища търсят услуги от неговата компания.

Освен в Оукланд, подобна дейност се развива и в Атланта и Детройт – градове с много висока степен на битова престъпност. Градските власти, по правило имат ограничени бюджети, а поради числеността си полицията не винаги има възможност да реагира незабавно на всички сигнали за престъпления.

В САЩ се очертава една тенденция – частните фирми за охрана все повече и повече изпълняват дейности, които някога са били в прерогативите изключително на полицейските и другите правоохранителните органи и гражданите са доволни от това.

Print Friendly, PDF & Email