Forse 800Ако някой не си спомня какво точно е „болард“, то нека си представи широкоразпространените „колчета“ против паркиране, разпръснати навсякъде из градската среда. Разбира се, това е най-опростената представа. Освен да предотвратява неоторизираното паркиране на частни паркоместа и паркинги, болардът е идеален за блокиране на площи, средство за заместване на бариерите в частни и фирмени имоти или за контролиране на автомобили примерно при ограничен достъп и пр. Болардите могат да служат и за защитни прегради – да си припомним, че неотдавна таксиметров автомобил помете 12 души на спирка на бул. „Цариградско шосе“ в София. Ако там имаше поставени боларди, това нямаше как да се случи.

Най-елементарните боларди са механичните – при които спускането и вдигането се осъществява с помощта на ключ. По-разпространени и по-приложими днес са електрохидравличните боларди с дистанционно управление. Те могат да се използват в затворени архитектурни и/или пешеходни зони и като непреодолима преграда срещу неоторизиран автомобилен трафик. Благодарение на хидравличната технология и използваните висококачествени материали притежават изключително висока надеждност на употреба в неблагоприятна среда и интензивност.

Ето едно видео, показващо възможностите на болардите.

Ще се спра на някои от най-популярните боларди:

Автоматичният болард Vigilant 500 със своето високо противодействие на удари и елегантният си дизайн е подходящ за монтиране в обществени или търговски площи и пред някои охраняеми сгради. Напоследък в Западна Европа масово се използва за предпазване от обир чрез счупване на витрината с автомобил на луксозни магазини, особено бижутерийни, като по този начин се премахват използваните до сега охранителните решетки зад витрините. Друг по-нестандартен начин на използване е монтирането на такъв болард зад гаражната врата в гаражи с луксозни коли, с цел предотвратяване на кражбата им. Стандартният вариант, произведен от стомана, е боядисан електофорезно с акрилни бои, чиято антикорозионна обработка гарантира изключително високо противодействие на елементите и към условия с повишена концентрация на сол.

Vigilant 500

Vigilant 500

Болардът работи на 24 V dc-датчик по ток и следи дали има препятствия при издигането и ако има, обръща веднага посоката на движение. Болардът е оборудван с 12 светодиода, които светят последователно и с високо контрастна отразителна лента. Той може да бъде деблокиран ефективно в случай на повреда. В случай на прекъсване на тока, могат да бъдат избрани различни режими: да остане в горно положение; да бъде деблокиран и спуснат чрез натискане на авариен бутон; да бъде автоматично спуснат (опция).

Системата може да бъде снабдена с устройство за непрекъсваемо ел. захранване, което позволява даже при прекъсване на основното захранване от 220 V, болардът да бъде използван в автоматичен режим. Фундаментната кутия е произведена от стомана, боядисана електофорезно и може лесно да бъде сглобена на място преди монтажа. Ако болардът не бъде монтиран веднага, отворът й може да бъде закрит с капак. Болардът Vigilant 500 се предлага и във вариант инокс (неръждаема стомана). Болардите могат да бъдат най-различни.

Подобен на Vigilant 500 е моделът Ranger 500, но те се задвижват на ръка. Такива има монтирани на хипермаркeт „Джъмбо“ на Ботевградско шосе. По-голям и по-тежък вариант е моделът Force 500/800, който също се предлага от неръждаема стомана.

Print Friendly, PDF & Email