misc16
В цял свят частните охранителни фирми се занимават с много повече неща, от колкото с тези, с които сме свикнали у нас. Някои компании, освен обикновени охранители, предлагат и така наречените частни армии. Това са изключително добре оборудвани и обучени професионалисти, които се наемат от държавите за почти всякакви военни действия, освен директно нападение.

Интервю на Security.bg с шведски контрактор, можете да прочетете ТУК.

Частните армии придобиват популярност след края на Студената война и най-вече след атентатите на 11 септември 2001 г. Фирмите, които се занимават с подобна дейност обикновено предлагат засилване на сигурността в нестабилни, но икономически важни райони по света. Те се занимават с хуманитарни дейности, спасителни акции и осигуряване на национална сигурност и отбрана. В последните години подобни войници се използват и изключително много за борба с тероризма. Критична роля играят и тези армии за противодействане на трафика с хора и наркотици и организираната престъпност в целия свят. Услугите, които се предлагат от частните военни армии обикновено са подобни на тези с които се занимават правителствените сили, армията и полицията, но в по-малък мащаб.
blackwaterday1a

Частни военни охранители работят в цял свят и във всички континенти, освен в Антарктида. Според статистики до края на 20 в. на всеки 50 военнослужещи се е падал по 1 контрактор. Днес съотношението е 10 към 1. Обикновено тези служители се наемат като изключително професионална охрана на природни ресурси като нефтени рафинерии в Ирак, за охрана на важни личности, патрулиране на важни обекти и т.н. Индустрията на частните армии достига над 100 милиарда годишно (според някои повече). Освен да се намесват пряко и с жива сила обаче, много фирми предлагат набор от професионалисти и ветерани, които се използват за консултанти и съдействат за обучаването на местни военни. Голяма част от миротворските обучения на САЩ в Афганистан например са извършвани именно от контрактори. От 1994 г. насам в САЩ са сключени над 3600 договора за дейности с военни наемници на обща стойност от 300 милиарда долара.

Интервю на Security.bg с български контрактор, можете да прочетете ТУК.

Обикновено като военни наемници работят бивши военни на всякакви постове – от обикновени войници до генерали, лекари и администратори. Частните военни наемници стават много популярни след края на Студената война защото тогава без работа остават над 5 милиона военни в периода 1987-94 г. За да не останат без прехрана много от тези хора стават наемници. Те започват да бъдат използвани в конфликти в Близкия изток, Африка и на Балканите. Най-вече в началото тези частни армии се използват за логистична подкрепа, обучение на войници и поддръжка на военна техника. Днес всяка компания се специализира в нещо конкретно – мироопазващи мисии, охрана, поддръжка, обучение, консултантски услуги, разузнаване, кооперативна сигурност в размирни райони, освобождаване на заложници, планиране и справяне с кризисни ситуации.

Тези армии се контролират от правителствата и разполагат със собствени, строги вътрешни устави. Затова отказват да предлагат услугите си на организираната престъпност, наркокартели, терористични организации и много други. Компании изключително много държат на добрия имидж и настояват техните войници да се борят за доброто си име.
mike316

Повече информация за частните морски военни контрактори можете да намерите ТУК.

Частните военни компании са изгодни на правителствата поради няколко причини. Първо – по-лесно е да наемеш вече завършени професионалисти, от колкото тепърва да обучаваш и търсиш такива. Освен това на частните армии правителствата могат да заръчат задачи в чужбина, за да избягат от трудни дебати, процедури и борба с общественото мнение. Частните военни компанни нямат права да влизат в директни сражения, да извършват нападения и да убиват предумишлено. Те се използват най-вече с охрана и осигуряване на безопасност. Въпреки това често правителствата си „измиват ръцете“ с частните военни компании. Когато някой конрактор бъде убит в медийното пространство не се вдига и на половина толкова шум, колкото ако бъде убит някои войник. Освен това държавите наемат ЧВК, за да покажат на обществото, че привидно са се изтеглили от даден регион, но всъщност са оставили не малък контингент от наети войници. Подобна е ситуацията в Ирак. На теория американската армия се е изтеглила от държава, но на практика 8 частни компании са останали да охраняват и обучават след нея.

Годишната заплата на работещи в частни военни компании започва от 40 000 долара годишно (за обикновен войник) и стига до 1.5 милиона (за директори) в зависимост от службата и професионалните характеристики. В някои горещи точки военните професионалисти от САЩ и Великобритания взимат 1000 долара дневно, а от другите държави около 500. Според някои данни във войната в Ирак са взели участие над 100 000 частни военни, за чиято съдба обаче не се знае почти нищо.

Някои от най-големите частни военни компании в света са:
G4S – един от най-големите работодатели в света и най-авторитетната охранителна фирма. Предлага всякакви охранителни дейност, включително такива в кризисни зони.
Aegis Defence Services (ADS) – британска фирма, работи с ООН, САЩ и частни клиенти.
AirScan  – американска фирма, охранява предимно петролни кладенци
Erinys – обучава иракски охранители, пази петролни находища и петролопроводи
AKE Limited – британска фирма, която охранява журналисти
Unity Resources Group – действа в Близкия Изток, Африка, Азия, Северна и Южна Америка. Съставена предимно от австралийски, английски и американски ветерани. Става популярна с пазенето на австралийското посолство в Багдат. Охранявала е парламентарните избори в Ливан и други подобни
Academi – охранява учебни заведения, бори се с трафика на дрога, участва в конфликтите в Афганистан и Ирак, пази големи военни обекти
Defion Internacional – наема и обучава наемни войници от Латинска Америка за мисии в целия свят
Triple Canopy – една от 8-те частни компании, които подменят официалните сили на САЩ в Ирак. Печели договор за 1.5 милиарда за охрана в Ирак.
MPRI (Military Professional Resources, Inc) – една от водещите военни компании. Присъствала е във всички размирни райони на Балканите. Обучавала е войници у нас и в Македония.

Print Friendly, PDF & Email