securityshowdown
Годината тепърва започва, но за съжаление ние вече имаме достатъчно данни, за да очертаем най-големите заплахи за киберсигурността през 2014-та. Ето ги и тях:

1. Мобилният зловреден софтуер

Отсъствието на някое пословично мобилно кибернападение е създало у потребителите фалшиво чувство за сигурност относно нивото на опасност пред което са изправени. Междувременно хакерите са имали няколко години, за да тестват най-добрите варианти за разпространение на зловреден софтуер. Джеймс Лейн, ръководител на проучванията в сферата на сигурността за Sophos, отбелязва, че мобилния зловреден софтуер се е адаптирал и е еволюирал по-бързо, от колкото приложенията за сигурност могат да го засекат и избегнат. Хакерите са взели различни тактики от вече доказани вируси за компютри – криптирано командване, контрол на сървъри и други техники. Перфектната буря е на път.

От Касперски откриха най-големия и професионално направен вирус

2. Свързаните с интернет устройства
Свързаните с интернет устройства от бита ни могат да направя живота по-удобен, но също така дават допълнителни възможности на злонамерените хора. Ако имате достъп до домашната си система за сигурност през вашия смартфон, например, някой хакер може да проникне в системата и да прави каквото сметне за добре. Помислите си за това преди да свържете вашата кола, часовник, камера, алармена система или каквото и да е друго с интернет.

3. Виртуални валути
Виртуалните валути като Биткойн постигат все по-голям успех и техния растеж не може да бъде игнориран. Киберпрестъпниците са нетърпеливи да посегнат и на това, затова ако притежавате каквато и да е виртуална валута постарайте са да вземете всички възможни мерки, за да я опазите. Този тип валута в момента е нерегулирана и анонимна и това позволява на киберпрестъпниците да събират данни за нейните потребители и плащанията, които те правят, с по-малък риск да бъдат проследени и хванати. McAfee Labs предсказа, че кибепрестъпленията с виртуална валута ще продължат да нарастват в бъдеще.

4. Windows XP
„Майкрософт” обявиха, че спират поддръжката на може би най-известната и използвана операционна система в света – Windows XP на 8 април тази година. След тази дата ще спрат дори обновленията касаещи сигурността на системата, а антивирусната защита ще бъде осигурена до 14 юли 2015 г. Това е нормално за вече твърде остарялата 12-годишна операционна система, но проблемът е, че по този начин се намаля значително и сигурността на банкоматите по света. Все още 95% от банкоматите работят с Windows XP. За да се предотврати това, те трябва да минат на по-нова операционна система, но хардуера им обикновено е толкова слаб или стар, че не може да поддържа по-новите системи на Windows. Въпреки това банкоматите ще продължат да работят, но те ще бъдат много по-уязвими към кибератаки. Затова ще трябва да бъдат обновени някои компоненти или направо целите устройства, което ще струва милиони на банките.

5. Нарушения с данни
Нарушенията с данни, извършени от кибепрестъпници, продължават да са ежедневие и няма причина да вярваме, че ще престанат да бъдат скоро. Дори напротив – нивата се вдигат поголовно. През 2013-та е било предвидено, че ще бъдат направени 40 млн. кибер нарушения с данни, кражби на лична информация, кредитни карти и други, но се оказва, че те са над 110 милиони и до днес малки и големи търговци откриват, че техните системи за съхранение на данни на клиенти са били хакнати.

В много области, като например виртуалната валута и свързаните устройства, ние не сме в състояние да направим много, освен да бъдем бдителни. Но не забравяйте, че както винаги, трябва да бъдете внимателни докато отваряте прикачени файлове или кликате на съмнителни линкове. Защитете вашите мобилни устройства срещу злонамерен софтуер с помощта на антивирусни програми. И накрая, използвайте двуфакторна автентификация където е възможно и бъдете сигурни, че имате силни и уникални пароли за различните сайтове и услуги, които използвате, така че пробиването на акаунта ви на едно място в интернет да не компрометира цялата ви онлайн идентичност.

Източник и снимка – PCworld

Print Friendly, PDF & Email