Заради скенерите за тяло и кучетата, обучени да откриват експлозиви, авиолиниите ви карат да си мислите, че самолетите имат непробиваеми силови полета, които спират лошите да внесат нещо опасно като например големи шампоани.

Но истината е, че докато търпим ръчни проверки, защото сме оставили пили за нокти или малки течности в ръчния багаж, пробиви в летищната сигурност от по-голям мащаб се случват много по-често, отколкото си мислим…

5. Купонясващ любител на джет побеждава система за сигурност на стойност 100 милиона долара.
snimka1

След 11 септември между пътника и самолета има поне 3 нива на проверки за сигурност. В такъв случай можете да си представите каква би била сигурността ако някой се озове на пистата, от някоя външна точка на летището. Най-вероятно биха ви хвърлили в двигателя на самолета…

През 2012 Даниел Кастело се наслаждава на големите вълни, докато кара джет в ямайския залив до Ню Йорк, когато горивото му свършва. Сам по средата на залива, Кастело нямал друг избор освен да плува до брега. За негово нещастие, най-близкият бряг бил този на летище John F. Kennedy.

Летището наскоро инсталирало защитна система на стойност 100 милиона долара от доставчика за сигурност Райтеон. Тази система била създадена да засича потенциални терористи, които могат да опитат да проникнат по вода към летището. Райтеон едва ли са осъзнавали че тяхната преграда за милиони долари ще бъде тествана от един изгубил се любител на джетове, който бил допълнително изнервен след тежка вечер на пиене.

Основната мярка за сигурност на летището била 8 метра висока мрежа с бодлива тел, която Кастело успял да прескочи без никакъв проблем и да премине през 2 писти без да бъде засечен от детекторите за движение и камерите за сигурност. След това просто отишъл пред терминала и вероятно е щял да се качи без проблем на някой самолет, ако накрая не е бил забелязан от служител на летището. Тогава летището било обзето от паника и са отменени 100 полета, заради един объркан човек, обикалящ пистата, въоръжен единствено със спасителна жилетка.

В опит да отмият срама си,  началството на летището обвиняват Кастело с незаконно преминаване, като отбелязват че имало няколко знака с надпис „Преминаването забранено”, които Кастело умишлено пренебрегнал (но които със сигурност биха възпрели всеки истински терорист).

В интерес на истината, това не е първият път, когато летищни огради са били преминати без проблем. През 2004 година шотландска стриптизьорка на име Сорая Уилсън измъчвана едновременно от махмурлук и скандал с гаджето си, прескача ограда с тел на летището в Абърдийн и си прави дрямка в паркиран самолет. Не е ясно защо медиите наблягат на факта, че Уилсън е била стриптизьорка, но се предполага че уменията и са и помогнали да изкатери мрежата.

4. Охранителят, който откраднал самоличността на мъртъв човек
snimka 2

Джеръми Томас бил ветеран охранител с над 20-годишен стаж в Newark Liberty International Airport. Той бил уважаван работник, който бил повишен като отговорник на 30 други охранители. И вече бил ръководител,  когато го арестували  заради фалшива самоличност. Оказало се, че истинското име на Томас е Бимбо Ойуол. Истинският Джеръми Томас бил убит през 1992-ра и в същата година Бимбо откраднал неговата самоличност и, като истинска скучна версия на Дон Дрейпър (герой от сериала Mad Man), започнал да работи като охранител на летището.

Вие може би се питате защо компанията, която наемала охранители за чувствителни обекти като летища, не е направила проверка на произхода им. Ойуол може би е бил нает преди 11 септември 2001-ва, но със сигурност е имало проверки, които биха хванали някой използващ самоличността на убит човек.

Е, проверката все пак била направена от FJC Security  преди наемането му, но тя се базирала почти изцяло на пръстови отпечатъци. И тъй като нито на Бимбо, нито на човека, от когото откраднал самоличността си някога са били взимани пръстови отпечатъци, се е считало, че всичко е наред. Ойуол също преминал щатски и федерални проверки всяка, от които му дала златни звезди за тотално не негирийски човек на име Бимбо, който се промъкнал в САЩ през 1989 г. След всички мерки за сигурност той бил хванат чак през 2012 г. и то заради анонимно подаден сигнал.

3. Словашки длъжностни лица, които тествали сигурността на летището със… истинските експлозиви
snimka5

Нито една система не е гарантирана, че работи, освен ако не бъде проверявана от време на време. Затова има смисъл, че TSA редовно опитва да промъкне фалшиви оръжия и експлозиви през собствените си контроло-пропусквателни пунктове, за да се увери, че летищната сигурност е на ниво. Но словашки длъжностни лица накарали охраната да проклина сериозно, когато веднъж тествали собствените си охранителни стандарти използвайки истински  експлозиви.

През 2010-та шефът на словашката гранична полиция Тибор Мако инструктирал персонала си да прикрепи два пластични експлозива до един багаж, пътуващ от Попрад, Словакия до Дъблин, Ирландия. Собственикът на багажа не знаел фактът, че е част от плана за тестване на сигурността. Специално обучено куче успяло да намери единия експлозив, но полицаят, който инспектирал багажа някак се провалил да забележи втория.

Това е лошо, но става още по-зле. Когато полицаите забелязали грешката на охранителния персонал, те информирали пилота, че в багажа на самолета има експлозив… като на този етап той вече бил излетял.

Пилотът предполагал, че щом за 85 грама пластични експлозиви липсват детонатори всичко ще бъде наред. Но не, цялата ситуация продължила да става по-зле. Отнело 3 дни на словашките служители, за да информират ирландските си колеги за изгубените експлозиви. Когато ирландските полицаи научили за това, за отрицателно време задържали пътника – 49-годишен електротехник, който все още нямал представа какво се случва и евакуирали цяла пресечка в Дъблин и няколко жилищни сгради, докато премахнат „сувенира” от багажа на пътника.

Не е изненадващо, че Мако подал оставка след това „приключение” и ако има някаква светлина в цялата история, тя е, че никой не е загубил напълно експлозивите. Точно обратното се случило през 2004-та, когато охраната на парижкото летище направила същата  тренировка и по невнимание дала на незнаен пътник някъде по света безплатен пакет от експлозиви, с любезното съдействие на летище Шарл де Гол.

2. Заспалите пътници
snimka4

От време на време авиокомпанията може да ви загуби багажа, но бъдете сигурни, че във всеки един момент тя знае къде се намирате. Летището е пълно с пропускателни пунктове, през които не можете да минете без идентификация, а по време на полета сте приковани за мястото си дори и в случай, че спешно ви се доходи до тоалетната. Ето затова е толкова обезсърчително, когато пасажерите заспят по време на полет и биват изоставени от екипажа на самолета. Например, през 2010, пасажерът Крис Лайнс заспива по време на полет от Калгари до Ванкувър и не се събужда, когато самолетът каца. Всеки, който е летял със самолет знае, че е практически невъзможно да проспиш слизането от самолета. Звънене се чува от тавана, гласът на капитана прогърмява и какафонията в самолета създава цялата обстановка.  Все пак, той успява да го направи и екипажът просто… го оставя там. Събужда се едва час и половина след кацането и открива, че е сам в празния самолет, пробуден от наземният екипаж.

Но на авиолиниите им се разминава лесно. През 2012 Джинджър Макгуайър заспива на едночасов полет от Дълъс, Вирджиния до Филаделфия, Пенсилвания и се събужда три часа след като самолетът се приземява- заключена вътре. Телефонът на Мокгуайър бил в нея, но тя го използвала, за да провери часа – 4 сутринта, но не се сетила да повика помощ (почистващият персонал я спасява след време).

Не сме сигурни кое е по-странно: Фактът че Макгуайър не се е обадила веднага на спешните служби или това, че екипажът не я е забелязал в малкия самолет, побиращ 50 пътника.

1. Пътник без билет
snimka3

Всеки един униформен служител на летището е там, за да върши една работа – да се увери, че няма да се качите на самолета без билет. Но ние смятаме, че е възможно някой да го постигне – с правилните знания може да се фалшифицира пасажерски пропуск или може би да се хакне системата. Все пак е нужна фалшива ID карта и да си достатъчно хладнокръвен да заблудиш персонала на гейта, но вероятно единствено някой трениран чуждестранен агент е способен да го направи. Или, може би, едно 11-годишно дете.

Именно това е направил малкия Лиам Коркоран през 2012-та. Без билет, паспорт или придружител, той е успял да се качи на полет от летището в Манчестър и да пропътува 1600 км. до Италия.
Само защото бил дребен и пълничък  Коркоран успял да се промъкне през 5 пункта за проверка и да се качи на полет по разписание за Рим. „Да се кача на самолета беше по-лесно от това да си напиша домашните. Нямах нищо по мен и никой не ме попита нищо. Усмихнаха ми се, когато преминах” – хвали се той. Това хлапе е или новото превъплъщение на Хари Потър, или службите по сигурността на летището в Манчестър не са били в напълно трезво състояние.

Статията е превод – снимки и текст Cracked

Print Friendly, PDF & Email